Zdravé a sladké recepty

12.01.2025

Máte rádi sladké, rychlé a zdravější snídaně? Pokud ano, tak mám právě pro vás pár receptů, které můžete využít, abyste se nemuseli stresovat s tím, že ráno nestíháte a hlavě si pochutnáte.


POHÁR S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

Ingredience

1. vrstva:

  • 40 g ovesných vloček

  • 1 čajová lžička javorového sirupu

  • 70 g vody

2. vrstva:

  • 140 g odtučněného řeckého jogurtu

  • 15 g vanilkového proteinu

3. vrstva:

  • 150 g jablek

  • 1 čajová lžička low sugar prebiotic toppingu - slaný karamel

  • 1 špetka skořice

  • 1 čajová lžička konopného semínka (nemusíte přidávat)

  • 1 kapka vody


Postup

1. Jablko nakrájete na kostky a v hrnci smíchej s kapkou vody, javorovým sirupem a špetkou skořice. Přikryjte pokličkou a nechej dusit na mírném ohni, dokud jablka nezměknou, asi 5‑10 minut.

2. Mezitím zalijte horkou vodou ovesné vločky a přimíchejte lžičku karamelového sirupu. Každé vločky budou potřebovat jiné množství vody, tak nepřilévejte postupně a kontrolujte je podle konzistence na videu. Nechte chvíli odstát.

3. V další misce smíchejte jogurt s proteinem.

4. Teď už přichází na řadu vrstvení:
1) vrstva – vločky
2) vrstva – jogurt s proteinem
3) vrstva – karamelizovaná jablka.

5. Pak zbývá už jen dát do lednice a nechat vychladit.

CHIA PUDINK

Ingredience

  • 200 ml mléka

  • 8-10 lžiček chia semínek

  • Mražené nebo čerstvé

  • Maliny, borůvky

  • 1 lžíce javorového sirupu nebo jiné sladidlo

  • 2 lžíce skořice


Postup

  1. Rozmíchejte v misce mléko se skořicí, sladidlem, poté přidejte chia semínka.

  2. Směs přikryjte, vložte do ledničky a nechte odstát jednu hodinu.

  3. Poté směs promíchejte a vložte do ledničky na dalších pět hodin.

  4. Na dno sklenice pokládejte maliny či borůvky a přelijte výslednou krémovou směsí s chia semínky. Vrch sklenice ozdobte, a pokud jste použili mražené ovoce, vložte sklenici do lednice na dalších 30-60 minut.

BANÁNOVÉ LÍVANCE

Ingredience

  • 2 zralé banány

  • 2 vejce

  • 1/2 šálku mandlového nebo ovesného mléka

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 a 1/2 šálku ovesných vloček

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky mleté skořice

  • 1/4 lžičky soli


Postup

  1. Všechny ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Nechte těsto uležet v mixéru, zatímco budete rozehřívat pánev.

  2. Lehce potřete pánev kokosovým olejem, máslem nebo olivovým olejem a dejte na střední teplotu.

  3. Lívanečky pečeme do zlatova.

  4. Lívanečky jsou vynikající samotné, ale my je máme nejraději s čekankovým či javorovým sirupem.

  5. Tip: Pokud hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu. (Většinou začínáme na středním plameni a poté snižuji teplotu na nižší plamen)

OVESNÁ KAŠE PŘES NOC

(Toto je recept bez laktózy, ale můžete si ho upravit podle sebe)

Ingredience

  • 45 g ovesných vloček

  • 120 g kokosového nebo ořechového jogurtu

  • 3 lžíce proteinového prášku

  • 120 ml ovesného, kokosového nebo mandlového mléka

  • 1 lžíce agávového sirupu

Ingredience, které si můžete přidat

Na borůvkovou kaši s kešú oříšky

  • 20 g nasekaných kešú ořechů

  • 100 g borůvek

  • 1 lžíce mandlového másla

Na čokoládovou kaši s mandlemi

  • 1 lžíce raw kakaového prášku

  • 1 lžíce nasekaných mandlí

  • 1 lžíce veganské pomazánky z biočokolády a lískových oříšků, bez laktózy


Postup

  1. Připravte základní ovesnou směs: všechny přísady dejte do nádoby s víčkem a dobře promíchejte
  2. Poté případně můžete přidat volitelné ingredience na ochucení kaše

DOPORUČUJI VŠECHNY RECEPTY DĚLAT VEČER, AŤ UŽ JSOU RÁNO HOTOVÉ.

ZDROJE: aktin.cz, ochutnejorech.cz, Kniha: Jak být mladší za 2 týdny od Gabriely Peacock

Veronika Hošková