Zdravé a sladké recepty
Máte rádi sladké, rychlé a zdravější snídaně? Pokud ano, tak mám právě pro vás pár receptů, které můžete využít, abyste se nemuseli stresovat s tím, že ráno nestíháte a hlavě si pochutnáte.
POHÁR S KARAMELIZOVANÝMI JABLKY

Ingredience
1. vrstva:
40 g ovesných vloček
1 čajová lžička javorového sirupu
70 g vody
2. vrstva:
140 g odtučněného řeckého jogurtu
15 g vanilkového proteinu
3. vrstva:
150 g jablek
1 čajová lžička low sugar prebiotic toppingu - slaný karamel
1 špetka skořice
1 čajová lžička konopného semínka (nemusíte přidávat)
1 kapka vody
Postup
1. Jablko nakrájete na kostky a v hrnci smíchej s kapkou vody, javorovým sirupem a špetkou skořice. Přikryjte pokličkou a nechej dusit na mírném ohni, dokud jablka nezměknou, asi 5‑10 minut.
2. Mezitím zalijte horkou vodou ovesné vločky a přimíchejte lžičku karamelového sirupu. Každé vločky budou potřebovat jiné množství vody, tak nepřilévejte postupně a kontrolujte je podle konzistence na videu. Nechte chvíli odstát.
3. V další misce smíchejte jogurt s proteinem.
4. Teď už přichází na řadu vrstvení:
1) vrstva – vločky
2) vrstva – jogurt s proteinem
3) vrstva – karamelizovaná jablka.
5. Pak zbývá už jen dát do lednice a nechat vychladit.
CHIA PUDINK
Ingredience
200 ml mléka
8-10 lžiček chia semínek
Mražené nebo čerstvé
Maliny, borůvky
1 lžíce javorového sirupu nebo jiné sladidlo
2 lžíce skořice
Postup
Rozmíchejte v misce mléko se skořicí, sladidlem, poté přidejte chia semínka.
Směs přikryjte, vložte do ledničky a nechte odstát jednu hodinu.
Poté směs promíchejte a vložte do ledničky na dalších pět hodin.
Na dno sklenice pokládejte maliny či borůvky a přelijte výslednou krémovou směsí s chia semínky. Vrch sklenice ozdobte, a pokud jste použili mražené ovoce, vložte sklenici do lednice na dalších 30-60 minut.

BANÁNOVÉ LÍVANCE
Ingredience
2 zralé banány
2 vejce
1/2 šálku mandlového nebo ovesného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 a 1/2 šálku ovesných vloček
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky soli
Postup
Všechny ingredience rozmixujeme ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Nechte těsto uležet v mixéru, zatímco budete rozehřívat pánev.
Lehce potřete pánev kokosovým olejem, máslem nebo olivovým olejem a dejte na střední teplotu.
Lívanečky pečeme do zlatova.
Lívanečky jsou vynikající samotné, ale my je máme nejraději s čekankovým či javorovým sirupem.
Tip: Pokud hnědnou příliš rychle, musíte snížit teplotu. (Většinou začínáme na středním plameni a poté snižuji teplotu na nižší plamen)

OVESNÁ KAŠE PŘES NOC
(Toto je recept bez laktózy, ale můžete si ho upravit podle sebe)
Ingredience

45 g ovesných vloček
120 g kokosového nebo ořechového jogurtu
3 lžíce proteinového prášku
120 ml ovesného, kokosového nebo mandlového mléka
1 lžíce agávového sirupu
Ingredience, které si můžete přidat
Na borůvkovou kaši s kešú oříšky
20 g nasekaných kešú ořechů
100 g borůvek
1 lžíce mandlového másla
Na čokoládovou kaši s mandlemi
1 lžíce raw kakaového prášku
1 lžíce nasekaných mandlí
1 lžíce veganské pomazánky z biočokolády a lískových oříšků, bez laktózy
Postup
- Připravte základní ovesnou směs: všechny přísady dejte do nádoby s víčkem a dobře promíchejte
- Poté případně můžete přidat volitelné ingredience na ochucení kaše
DOPORUČUJI VŠECHNY RECEPTY DĚLAT VEČER, AŤ UŽ JSOU RÁNO HOTOVÉ.
ZDROJE: aktin.cz, ochutnejorech.cz, Kniha: Jak být mladší za 2 týdny od Gabriely Peacock